U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

J.N. den Heijer
Bewindvoering & Juridisch Advies

Canadalaan 24
7316 BX Apeldoorn
Telefoon: 06-23139185
E-mail: info@jhbewind.nl

KvK: 63971836

Wat is beschermingsbewind

 

Beschermingsbewind is, zoals het woord al aangeeft, een beschermingsmaatregel.

Het wordt ook wel 'onderbewindstelling' genoemd. Deze maatregel is ingesteld om meerderjarigen te beschermen die door hun geestelijke of lichamelijke toestand tijdelijk of gedurende langere tijd niet in staat zijn om hun financiële belangen te behartigen.

Een beschermingsbewindvoerder is geen schuldhulpverlener, maar de beschermingsbewindvoerder kan u wel helpen met het regelen van schulden. Wanneer de schuldenlast te groot is, kan de beschermingsbewindvoerder helpen met doorverwijzen naar en contact leggen met een schuldhulpverlener.

 

Wat doet de bewindvoerder

De bewindvoerder neemt de financiële zorg over van degene die onder bewind is gesteld. De financiële zorg wordt wel zo veel mogelijk in samenspraak met de onder bewind gestelde geregeld.

De bewindvoerder beheert het inkomen en zorgt, voorzover het inkomen het toelaat, voor het betalen van de vaste lasten.

Degene die onder bewind gesteld is, ontvangt wekelijks leefgeld. Daarvoor opent de bewindvoerder een aparte leefgeldrekening bij een bankinstelling. De onder bewind gestelde mag vrij beschikken over het leefgeld.

De bewindvoerder controleert de verzekeringen en vraagt bijvoorbeeld huur- en zorgtoeslag aan. Ook houdt de bewindvoerder contact met alle instanties waar de onder bewind gestelde mee te maken heeft.